Sarsaparrella

Nom Comú en valencià: Sarsaparrella, aritjol

Nom Comú en castellà:   Zarzaparrilla

Nom científic:   Smilax aspera

Família:   Liliàcea o Smilacaceae

 

 

Descripció de la planta: Planta trepadora (liana) que presenta punxes a les fulles com a la tija. Les fulles     tenen forma sagitada, en forma de cor i amb punta a la part de baix. Les fulles es presenten alternes. Les flors solen aparèixer en umbel·les que pengen d’un peduncle. Floreix a la tardor. El fruit és una baia d’entre 6-10 mm de diàmetre de color roig o negre.


Distribució general:
Mediterrània.

Aplicacions: Els seus fruit s’utilitzaven per a fabricar un licor semblant a la cola anomenat sarsaparrella. Té propietats diürètiques i depuratives, fet que fa que ajude en l’eliminació de líquids i en infeccions d’orina. També ajuda a millorar la circulació sanguínia. Sol prendres en infusions de la seua arrel.